Left Backgroud Image

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pelancong VISA - 'T' (PASPORT MALAYSIA)

Tourist Visa diberikan kepada Warga Malaysia / yang tidak mempunyai kediaman atau Pekerjaan di India dan yang tunggal Objektif India melawat adalah rekreasi, penglihatan melihat, lawatan kasual untuk bertemu rakan-rakan dan saudara mara. Tiada aktiviti lain adalah dibenarkan pada Visa Pelancong. Visa Pelancong tidak boleh dipanjangkan dan bukan tukar.

* KEPERLUAN:

PERMOHONAN DENGAN MAKLUMAT SALAH atau BETUL AKAN DITOLAK

1) Perlu ada jurang 60 hari dari tarikh keluar lepas dari India dan seterusnya masuk ke India

2) Borang permohonan siap ELEKTRONIK HANYA dalam semua aspek.Permohonan yang tidak lengkap dan dikenakan akan ditolak.

3) Borang ditandatangani pada dua tempat; di bawah gambar dan halaman terakhir oleh pemohon sahaja

4) 2 recent coloured photographs (2 inches X 2 inches) with white background ONLY

5) Pasport yang sah selama 6 bulan dengan minimum 2 muka surat kosong

6) Alamat pengadil di Malaysia dan India akan diberikan secara terperinci

7) Perjalanan & Jadual Perjalanan Tour

8) Wartawan memohon Visa Pelancong memerlukan surat daripada majikan. Visa boleh diguna pakai sebagai Visa Wartawan

9) Fi permohonan sebanyak RM 161.56 termasuk RM1.56 yuran perkhidmatan (sama ada entri tunggal atau berpasangan: kesahihan dari 1 bulan had maksima 6 bulan)

10) Mengambil masa 3 hari bekerja untuk penyerahan di India Visa Centre, Kuala Lumpur

11) Borang tambahan (KEDIAMAN BORANG BUKAN) perlu diisi bagi pemohon yang lahir di China & Pakistan or descendant of Pakistan.

ONLINE BORANG PERMOHONAN VISA pengisian PRINT / DOWNLOAD BORANG PERMOHONAN

1) Gunakan hanya Internet Explorer 8.0 (IE 8.0) dan ke atas (pelayar) untuk pengisian borang (3 muka surat)

2) Menggunakan perisian Adobe Acrobat untuk melihat dan mencetak borang permohonan. Pdf (2 halaman)

3) pergi ke http://www.indianvisaonline.gov.in/visa/ & Lengkapkan semua empat muka surat dengan maklumat yang tulen sahaja.

4) Sebaik sahaja bentuk pengisian selesai, PRINT / DOWNLOAD borang permohonan

FOTO

PERLU BE 2 INCI X 2 INCI DENGAN LATARBELAKANG PUTIH / OFF PUTIH SAHAJA & PASTE gambar FIRMLYone dalam SAMPINGAN TOP TANGAN theRIGHT SUDUT BOX & ruji gambar lain di SUDUT SAMPINGAN TANGAN KIRI TOP borang permohonan

TANDATANGAN

Satu tandatangan oleh pemohon di bawah gambar ditampal di bahagian atas sudut sebelah tangan kanan. Satu lagi tandatangan pada halaman kedua di bahagian bawah sudut sebelah kanan.

* BORANG pengisian, PERCETAKAN DAN FOTO mengetapkannya PERKHIDMATAN ADALAH TERDAPAT DI IVS Global INDIA VISA PUSAT, KUALA LUMPUR

ANAK PEMOHON Di bawah 15 TAHUN - Semua di atas & termasuk di bawah:

12) Salinan sijil kelahiran

13) Borang untuk menjadi cap jari kanan atau ditandatangani oleh kanak-kanak di bawah gambar & pada halaman kedua

14 Balas oleh ibu bapa pada halaman kedua sahaja

15) Salinan yang ditandatangani pasport atau ibu bapa IC

* UNTUK EJEN PERJALANAN - Seperti di atas & termasuk di bawah:

* KEPERLUAN:

16) Perjalanan & Jadual Perjalanan Tour

17) Mengisi Borang Travel Agent Pukal untuk 10 pasport dan ke atas

18) Bank draf atau tunai slip diterima selama 20 pasport dan ke atas

19) Penyerahan di kaunter khas

* PERINGATAN:

Semua permohonan visa adalah tertakluk kepada kelulusan oleh Suruhanjaya Tinggi India. Tiada jaminan bahawa pemohon visa akan mendapat kelulusan bagi permohonan beliau / Visa India, termasuk panjang mendapatkan diminta sah Visa & nombor penyertaan ke India. Membuat keputusan sama ada permohonan diluluskan atau ditolak dengan alasan tidak diberikan & jika ia diluluskan, keputusan mengenai pemberian panjang maksimum tempoh Visa dengan bilangan yang dibenarkan penyertaan ke India, adalah semata-mata pada prerogatif & budi bicara Suruhanjaya Tinggi India. Oleh itu, tempahan tiket penerbangan sebelum mendapatkan Visa India tidak digalakkan.

Perjalanan ke negara-negara jiran India & Re-Memasuki India Dalam masa 60 hari Sekatan pada Tourist Visa

Apabila pengembara memasuki negara-negara jiran India, seseorang itu mesti mendapatkan Permit Re-Entry ke India untuk semula memasuki India dalam tempoh 60 hari sekatan. Ini boleh diperolehi di peringkat pihak berkuasa sempadan negara. Walau bagaimanapun, pengembara mesti mempunyai penyertaan dua minimum Visa / sah sebelum memasuki negara-negara jiran India, jika dia / dia merancang untuk kembali ke India selepas melawat negara-negara jiran. Berikut adalah satu contoh yang ringkas:

Prosedur Re-Entry

Seorang pengembara yang memegang Visa Pelancong yang sah dengan penyertaan dua, perjalanan dari Malaysia ke India dan dari India, memutuskan untuk pergi ke Nepal & rancangan untuk kembali ke India:Malaysia ke India (1 kemasukan pada Visa yang digunakan) -> India ke Nepal [mesti mendapatkan Re-Entry Permit daripada pihak berkuasa sempadan / lapangan terbang sebelum keluar India (untuk dipilih memasuki India kembali dari Nepal dalam tempoh 60 hari sekatan] -> Nepal ke India (kemasukan ke-2 pada Visa hendaklah digunakan).

Entry ke Sikkim

Untuk masuk ke Sikkim, sila pergi ke http://sikkim.nic.in/homedept/ilpfaqs.htm untuk maklumat dan keperluan.

SILA SILA bekerjasama dengan EJEN PELANCONGAN ANDA BERCAKAP DENGAN DI ATAS.

Pelancong VISA - 'T' (PASPORT ASING)

*Tourist Visa diberikan kepada Warga 1 yang tidak mempunyai tempat tinggal atau pekerjaan di India dan yang tunggal Objektif India melawat adalah rekreasi, penglihatan melihat, kasual melawat untuk bertemu rakan-rakan dan saudara mara. Tiada aktiviti lain adalah dibenarkan pada Visa Pelancong. Visa Pelancong tidak boleh dipanjangkan dan bukan tukar

* KEPERLUAN:

PERMOHONAN DENGAN MAKLUMAT SALAH atau BETUL AKAN DITOLAK

1) Permohonan visa warga asing BUKAN MALAYSIA yang tidak bermastautin Malaysia adalah berkebolehan untuk ditolak

2) Perlu ada jurang 60 hari dari tarikh keluar terakhir dari India dan seterusnya masuk ke India di bawah visa pelancong

3) Kesahihan visa bermula dari tarikh pembayaran Baki Yuran Visa dengan penyerahan pasport selepas Clearance Rujukan / Kelulusan boleh didapati

4) Borang permohonan siap ELEKTRONIK HANYA dalam semua respects.Applications dengan butiran yang tidak lengkap dikenakan akan ditolak.

5) Bukan Pemastautin Borang akan siap dalam semua aspek; MENERANGKAN alamat LENGKAP & JELAS negara origin.Application dengan butiran yang tidak lengkap adalah berkebolehan untuk ditolak.

6) Borang ditandatangani oleh pemohon SAHAJA

7) 2 keping gambar berwarna (2 inci x 2 inci) dengan latar belakang putih sahaja

8) Pasport yang sah selama 6 bulan dengan minimum 2 muka surat kosong

9) Bukti asal pasport dan salinan halaman terperinci pasportUndo edits

10) Alamat pengadil di Malaysia atau negara daripada domisil dan di India yang akan diberikan secara terperinci

11) Bukti masuk ke Malaysia: Asal atau salinan permit masuk setem Malaysia dalam pasport / Pelajar Visa, dll.

12) Bukti menetap di Pas Pekerjaan Malaysia onMalaysian / lawatan Jangka Panjang Pas / Malaysia Rumah Keduaku / dokumen sokongan yang lain. (Salinan bukti Visa Malaysia dari semasa ke bertahan selama 2 tahun)

13) Surat daripada pemohon Visa yang dengan visa pelancong dalam menyatakan sebab Malaysia untuk tidak memohon Visa India dari negara asal.

14) Rujukan Clearance fee permohonan termasuk RM 49.56 sebanyak RM1.56 yuran perkhidmatan

15) Penyerahan di IVS Global India Visa Pusat di Malaysia

16) Mengambil MINIMUM 5 HARI BEKERJA untuk pelepasan / kelulusan permohonan

17) Kelulusan, sila pergi ke Project Code http://www.indiavisa.com.my/visa_status.php & jenis. No dicetak pada resit di dalam kotak & 'Nombor Rujukan carian klik.

18) Yuran visa berbeza-beza mengikut bangsa / negara (sila pergi ke http://www.indiavisa.com.my/visa_fee.php untuk maklumat lanjut)

19) Setelah diluluskan, pemohon perlu mengemukakan pasport & Yuran Visa sesuai dalam tempoh 1 BULAN. Kesahan bermula dari tarikh penyerahan pasport.Jika pasport tidak diserahkan dalam tempoh 1 bulan dari tarikh kelulusan, permohonan itu menjadi tidak sah. Pemohon untuk mengemukakan semula permohonan baru.

20) Visa pemprosesan mengambil lagi 3 hari bekerja setelah Baki Yuran Visa & penyerahan pasport

* KANAK-KANAK BAWAH 15 TAHUN - Seperti yang semua di atas (tidak termasuk No. 12) & termasuk di bawah:

21) Salinan yang ditandatangani pasport atau ibu bapa IC

22) Salinan sijil kelahiran

23) Borang untuk menjadi cap jari kanan atau ditandatangani oleh kanak-kanak di bawah fotografi pada halaman kedua

24) Balas oleh ibu bapa pada halaman kedua

* Permohonan Visa untuk kanak-kanak di bawah adalah di bawah 15 tahun, kelulusan itu datang secara automatik sebaik permohonan Visa ibu bapanya akan diluluskan. Oleh itu, RM56.00 Yuran Penjelasan Rujukan tidak diterima pakai.

* NOTA PENTING:

Untuk permohonan Visa diluluskan, kesahihan Visa bermula dari tarikh penyerahan pasport pemohon dengan bayaran Yuran Visa Baki India Visa Pusat untuk diluluskan pemprosesan permohonan Visa. Kelulusan dan koleksi pasport dengan Visa mengambil minimum8WORKING HARI dari tarikh penyerahan permohonan. Borang permohonan visa diluluskan disimpan untuk BULAN maksimum 1 di Pusat India Visa untuk pemohon untuk datang & menyerahkan pasport untuk Visa. Jika pemohon tidak mengemukakan pasport dalam tempoh 1 bulan dari tarikh kelulusan permohonan Visa, permohonan yang diluluskan akan dikembalikan ke kedutaan tersebut. (Suruhanjaya Tinggi India) Jika pemohon ingin untuk mengembara ke India selepas permohonan diluluskan dikembalikan kepada kedutaan (Suruhanjaya Tinggi India), pemohon perlu dimasukkan ke dalam permohonan visa segar, sekali lagi.

ONLINE BORANG PERMOHONAN VISA pengisian PRINT / DOWNLOAD BORANG PERMOHONAN

1) Gunakan hanya Internet Explorer 8.0 (IE 8.0) dan ke atas (pelayar) untuk pengisian borang (3 muka surat)

2) Menggunakan perisian Adobe Acrobat untuk melihat dan mencetak borang permohonan. Pdf (2 halaman)

3) pergi ke http://www.indianvisaonline.gov.in/visa/ & Lengkapkan semua empat muka surat dengan maklumat yang tulen sahaja.

4) Sebaik sahaja bentuk pengisian selesai, PRINT / DOWNLOAD borang permohonan

FOTO

PERLU BE 2 INCI X 2 INCI DENGAN LATARBELAKANG PUTIH / OFF PUTIH SAHAJA & PASTE gambar FIRMLYone dalam SAMPINGAN TOP TANGAN theRIGHT SUDUT BOX & ruji gambar lain di SUDUT SAMPINGAN TANGAN KIRI TOP borang permohonan

TANDATANGAN

Satu tandatangan oleh pemohon di bawah gambar ditampal di bahagian atas sudut sebelah tangan kanan. Satu lagi tandatangan pada halaman kedua di bahagian bawah sudut sebelah kanan.

* BORANG pengisian, PERCETAKAN DAN FOTO mengetapkannya PERKHIDMATAN ADALAH TERDAPAT DI IVS Global INDIA VISA PUSAT, KUALA LUMPUR

* PERINGATAN:

Semua permohonan visa adalah tertakluk kepada kelulusan oleh Suruhanjaya Tinggi India. Tiada jaminan bahawa pemohon visa akan mendapat kelulusan bagi permohonan beliau / Visa India, termasuk panjang mendapatkan diminta sah Visa & nombor penyertaan ke India. Membuat keputusan sama ada permohonan diluluskan atau ditolak dengan alasan tidak diberikan & jika ia diluluskan, keputusan mengenai pemberian panjang maksimum tempoh Visa dengan bilangan yang dibenarkan penyertaan ke India, adalah semata-mata pada prerogatif & budi bicara Suruhanjaya Tinggi India.Oleh itu, tempahan tiket penerbangan terlebih dahulu sebelum mendapatkan Visa India tidak digalakkan.

Pemegang pasport asing di Malaysia boleh memohon Visa India di Malaysia.Semua permohonan visa adalah tertakluk kepada kelulusan. Bagi pemegang pasport asing di Malaysia, tempoh menunggu untuk status permohonan visa (untuk mengetahui sama ada permohonan itu diluluskan atau ditolak) mengambil masa minimum 5 hari bekerja. Dalam sesetengah kes, ia boleh mengambil lebih daripada 7 hari bekerja & tidak memberi notis terlebih dahulu mahupun tarikh firma akan diberikan terlebih dahulu kepada pemohon visa kepada keputusan permohonan sama ada diluluskan atau ditolak oleh Suruhanjaya Tinggi India. Oleh itu, tempahan penerbangan ticketbefore mendapatkan visa tidak digalakkan.

Panjang masa pemprosesan permohonan Visa adalah tidak menentu sewajarnya kepada permohonan akan dihantar kepada Suruhanjaya Tinggi India negara pemohon asal pasport bagi tujuan kelulusan / pelepasan. Membuat keputusan sama ada permohonan diluluskan atau ditolak dengan alasan tidak diberikan & jika ia diluluskan, keputusan mengenai pemberian panjang maksimum tempoh Visa dengan bilangan yang dibenarkan penyertaan ke India, adalah semata-mata pada prerogatif & budi bicara Suruhanjaya Tinggi India.

Pemegang pasport asing di Malaysia boleh memohon Visa India di Malaysia.Semua permohonan visa adalah tertakluk kepada kelulusan. Bagi pemegang pasport asing di Malaysia, tempoh menunggu untuk status permohonan visa (untuk mengetahui sama ada permohonan itu diluluskan atau ditolak) mengambil masa minimum 5 hari bekerja. Dalam sesetengah kes, ia boleh mengambil lebih daripada 7 hari bekerja & tidak memberi notis terlebih dahulu mahupun tarikh firma akan diberikan terlebih dahulu kepada pemohon visa kepada keputusan permohonan sama ada diluluskan atau ditolak oleh Suruhanjaya Tinggi India. Oleh itu, tempahan penerbangan ticketbefore mendapatkan visa tidak digalakkan.

Panjang masa pemprosesan permohonan Visa adalah tidak menentu sewajarnya kepada permohonan akan dihantar kepada Suruhanjaya Tinggi India negara pemohon asal pasport bagi tujuan kelulusan / pelepasan. Membuat keputusan sama ada permohonan diluluskan atau ditolak dengan alasan tidak diberikan & jika ia diluluskan, keputusan mengenai pemberian panjang maksimum tempoh Visa dengan bilangan yang dibenarkan penyertaan ke India, adalah semata-mata pada prerogatif & budi bicara Suruhanjaya Tinggi India.